LUONTO

Yksi kylämme rikkauksista on monimuotoinen ja lähes koskematon luonto. Kiiminkijoki aivan ensimmäisenä tarjoaa monipuoliset virkistys- ja kalastus mahdollisuudet. Jokivarteen onkin viimeaikoina rakennettu useita tauko-ja veneenlaskupaikkoja, joissa voi rantautua ja vaikka kahvit kiehauttaa. Myöskin Kiiminkijoen sivureitteihin kannattaa tutustua, jos kanootti- ja veneretkeily kiinnostaa. Hyvä reitti on vaikka Marttisjärvestä Ruohosjärven kautta Kiiminkijoelle. Välillä voit rantautua Ruohosen laavulla ja kahvinkeiton lomassa seurata lintutornista järven elämää. Toinen lintutorni sijaitsee Pikku-Timojärven rannassa. 
Hyvät marjastus, retkeily ja metsästys mahdollisuudet Sinulle tarjoutuu Viinivaaran ja Kälväsvaaran alueilla ja maisemat ovat mitä mainioimmat. 


Kirkkaanlammen rannalla on myös leiriytymispaikka katoksineen, käymälöineen ja nuotiopaikkoineen. 

Kirkkaanlammen laavulta lähtee luontopolku Olvassuon lintutornille, josta avautuu todella komeat näköalat. 

Kälväsvaaran pohjoispuolella sijaitseva Olvassuon luonnonpuisto on komea aapasuokokonaisuus, jossa monet uhanalaisetkin kasvit ja eläimet viihtyvät. Puistossa liikkuminen on sallittu vain paikallisille asukkaille ja Metsähallituksen erikoisluvalla. Järjestyssääntö löytyy tästä
Olvassuo ja sen etelänpuoleiset, valtakunnalliseen harjujensuojeluohjelmaan kuuluva Kälväsvaara, sekä Leväsuo- Kärppäsuon soidensuojelualueet ovat ehdolla UNESCON maailmanperintölistan luontokohteiksi.